Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaKiadó: Dacia Könyvkiadó
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve: 1975
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 282 oldal
Nyelv: Magyar
Méret: 17 cm x 12 cm
Számtalan könyv foglalkozik a világ minden művelt nyelvén a növények gyógyhatásával. Az ősembertől napjainkig a gyógynövények ismerete folyton gyarapodott, és a gyógynövény kultúra ma újból reneszánszát éli, mert a növények korszerű vizsgálata fényt derített azok hatóanyagainak kémiai, fizikai és élettani természetére és hatásaira. Viszont teljesen a háttérbe szorult és csupán kevés szakmai vonatkozású könyv és folyóirat foglalkozik ugyanezeknek a növényeknek az íz- zamat- és illatanyagával. Ez részben érthető is, hiszen az ember érdeklődési körének élvonalában mindenkor a saját egészsége állott, és csak másodsorban gondolt arra, hogy ételeinek és italának ízt és zamatot adó anyagaival foglalkozzék. Az illatok szerepéről ne is beszéljünk, mert ezek alkalmazása a testápolásban már egy bizonyos anyagi jólétet és magasabb civilizációt tételez fel.
Az íz- és zamatanyagok alkalmazása évszázadokon át a konyha hatáskörébe tartozott, iparággá csak a XIX. században kezdett fejlődni, akkor is inkább az illatszer- és kozmetikai ipar mellékágazataként. Végig megmaradt azonban a kisipari jellege. A nagyipari törekvések idején is több ezerféle, aránylag kis mennyiségben gyártott és igényelt cikkre tagozódik. Gondoljunk csak a sokféle fűszernövényre, az ízeket és zamatokat szolgáltató gyümölcsökre, valamint az ezekből előállítható eszenciákra, fűszerkeverékekre, italféleségekre és ezek megszámlálhatatlan kombinációira...
Nyersanyagok 15
Hazaiak 15
Külföldi nyersanyagok 110
Gombák 137
Általános technológiai rész 140
Fizikai műveletek és berendezések 140
Nyersanyagok begyűjtése, illetve termesztése 140
Nyersanyagok szárítása, illetve konzerválása 142
A fűszernövények raktározása, csomagolása és szállítása 145
Kémiai-fizikai műveletek és berendezések 146
A lepárlás 146
Növényi kivonatok készítése extrakció útján 165
Barkácsfelszerelés 183
Részletes technológia. Eszenciák előállítása 191
Likőr és általában szeszes italok ízesítésére való eszenciák 198
Növényi alkatrészek, gyümölcsök, drogok előzetes összekeverése és e keverék hideg úton történő extrakciója útján előállított eszenciák 198
Növényi alkatrészek meleg úton történő extrakciója által előállított eszenciák 203
Limonádé és alkoholmentes italok előállítására szolgáló eszenciák 209
A limonádéeszencia gyártási módszerei. A desztilláció 210
A vákuumdesztilláció 212
A természetes gyümölcseszenciák 217
Keverék limonádéeszenciák 225
Élénkítő hatású szerekből készült eszenciák 226
Cukrászsütemények, valamint mézeskalács-fűszerkivonatok 227
A törzskivonatok 227
Kalácsfűszerkivonat-keverékek 233
Konyhai fűszerkivonatok 235
Egyszerű fűszerkivonatok 236
Koncentrált fűszerkivonatok 240
Zöldségkivonatok 242
Fűszerkeverékek 246
Illatszerek 250
A tulajdonképpeni illatszerek 254
Tiszta virágillat-kompozíciók és azok utánzatai 256
Kozmetikai vizek céljaira szolgáló eszenciák 266
Parfümolajok 268
Szappanparfümolaj-kompozíciók 269
A fűszernövények magyar-latin betűsoros névmutatója 275
Magánszemély
Utoljára aktív: 22 órája