Tóth Dezső: Dákaiak az I. világháborúban

2 490

Ft

Feladás dátuma:

jún 21., 07:07

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Történelem

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

A könyv megkímélt, szép álapotban van.

Tóth Dezső, a Veszprémben élő helytörténész szülőfaluja, Dáka kedves költőjének, Kapcsándy Sándornak sorait idézte nemrég megjelent könyvében, melyet a dákaiak I. világháborús részvételének bemutatására szentelt.

A költő (aki maga is részt vett háborúban) verse több mindenre rávilágít: többek között arra, hogy azok az ifjak, akik lelkesen bevonultak hazafias tűzzel, szinte még gyermekek voltak, akik talán úgy hitték, hogy a háború is csak amolyan rövid és vidám portya, jó játék, katonásdi lesz, mint azt addig társaikkal megtapasztalták sokszor.

Hiszen II. Vilmos német császár is azt mondta, a nóta is azt jósolta, mire a levelek lehullanak, visszatérnek a katonák a harcból. A dákai bevonulók többsége is 17-18 éves volt, s csak kevesen érték el, haladták túl a 20. évüket, amikor a fegyverek lőközelébe kerültek. Dáka, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekvő apró település a háború kezdetén mindössze kevéssel több mint 900 lakosú falu volt, ahol a katonaképes férfilakosság száma a 200-at meghaladta. A könyv szerzője adatok, emlékek után kutatva azonban csak 41 dákai hadviseltről talált információkat, akik közül 18-ról tudni, hogy elestek a harcok során.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 148577457

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 2 napja

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn