Gáspár János Fekete István sorsai (Töredékek a kuckóból)

5 990

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Antológia

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

A könyv megkímélt, szép állapotban van.

A kötet szerzője Gáspár János (Abony 1932), aki elemi és középiskolai tanulmányait Abonyban és Szolnokon, egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. 1954-1957 között tanított a szeghalmi Péter András Gimnáziumban, majd 1960-tól feleségével és két gyermekével Ajkán élt, tanított és dolgozott a Városi Tanács Működési Osztályán.
Giay Frigyessel, munkatársával és barátjával 1971-ben kezdték gyűjteni - Fekete Istvánné kitűnő segítségével - a Fekete-életmű hagyományait. Ezt a segítséget gazdagon kiegészítette Fekete Edith és ifj. Fekete István (mindketten Ajkán születtek). 1975-ben hozták létre az ország első Fekete István-emlékszobáját, amelynek anyaga (ifj. Fekete István adományaival és életművének bemutatásával gazdagodott) az ajkai Városi Múzeumban látható.
1987-ben alapították meg a "Fekete István Irodalmi Társaság - Ajka" civil szervezetet, amelynek kiadványai közé tartozik a Gáspár János szerkesztette Tanulmányok Fekete Istvánról, a Töredékek (100 levél Fekete István hagyatékából), az Aranymálinkó (Fekete István összegyűjtött versei), a Napló és Fekete egyetlen és jelentős színműve, a Hajnalodik, valamint Fekete Istvánné: Keserves évek c. visszaemlékezései.
Gáspár János ezzel a dokumentumokkal gazdag kötettel meg kívánja ismertetni a társadalmi és politikai korszakokat is bemutató életutat, és segítségével kíván adni azoknak a kutatóknak, akik a nehéz hozzáférhetőség miatt eddig nem találkozhattak ezekkel, a hagyatékból előkerült anyagokkal.
Szerző köszönetet mond azoknak a tanártársaknak is, akik rövid, de hasznos írásaikkal segíteni tudják Fekete István tanítását, megismertetését az oktatási intézményekben

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 149574819

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 3 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn