Dr. Tóth Ernő szerk. - Duna-hídjaink

4 990

Ft

Feladás dátuma:

szept 26., 15:33

Tulajdonságok

Állapot:
újszerű

Típus:
Jog

Borító:
Keménytáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

A könyv megkímélt, nagyon szép állapotban van.

A Duna 417 km-nyi magyarországi szakaszán jelenleg 19 Duna-híd van, ezek között 15 közúti (ebből hét budapesti), három vasúti és egy elválasztott közúti-vasúti híd.
Első állandó Duna-hidunk, a Lánchíd 160 éve épült, a legújabbak, az MO Megyeri és az Északi vasúti 2008-ban épült, illetve átépült. A Duna-hidak jelentőségét jelzi ezek óriási felülete (300 ezer m2), hatalmas forgalma, városképi, esztétikai jelentősége stb.
Az érdeklődők az utóbbi időben örvendetesen szaporodó könyvekből, cikkekből tájékozódhatnak, pl. 2005-ben jelent meg második kiadásban dr. Gáll Imre: A budapesti Duna-hidak című könyve, s hosszan sorolhatnám a 160 év alatt megjelent újságcikkek, szakcikkek, könyvek sorát. Mégis, nemcsak a 160 évre való emlékezés miatt, hanem mert összes Duna-hidunkat ismertető könyv eddig nem jelent meg, s azért is, mert 2001 óta három új Dunahíd épült: Szekszárd (2003), M8 Pentele (2007), M0 Megyeri (2008), kettő pedig újjáépült: Esztergom (2001), Északi vasúti (2008). Így az országos közutakon lévő Duna-hidak felületének 78 %-a az elmúlt 8 évben épült, s erről indokolt egy összefoglaló kiadvány.
A Duna egész szakaszán lévő hidakról a tervek szerint egy magyar nyelvű könyv készül, ám abban a magyarországiakról csak rövid ismertetés készülhet, hisz több mint 300 hídról kell beszélni, ezért gondoltam, hogy hézagpótló lesz ez a könyv.
Miről, kinek, hogy kíván szólni ez az újszerű kiadvány?
Hazánk mai területén minden eddig épült Duna-hídról és a hajózható Duna-ágon lévő hidakról szól, említést téve az 1920 előtti országhatárokon belül épültekről.
Nemcsak hidász szakembereknek, hanem műszaki értékeink iránt érdeklődőknek is kíván szólni.
A 160 év alatt épült Duna-hídjaink ezer szállal kapcsolódnak történelmünkhöz, ezért ez a könyv nem elsősorban egy-egy híd építésének történetét ismerteti részletesen, hanem átfogóan mutatja be állandó Duna-hídjaink történetét, kitérve a szalagvágás után történtekre: felújítások, szélesítések, erősítések, újjáépítés stb. Bevezető, kedvcsináló kíván lenni az érdeklődőknek, hogy további saját kutatással dolgozzanak fel részleteket, pl. vízügyi kérdések, hidak alapozása, hidak és utak kapcsolata, hidak tervezése, kivitelezése, hidak vizsgálata, hidak értéke, stb. stb.
A kutatást segítendő, a teljesség igénye nélkül, szakmai részletekbe nem menve áttekintő összefoglalásokat írtam néhány témáról.
Elsősorban tényeket igyekeztem összegyűjteni és bemutatni. Tanulságokat is megfogalmaztam, ám azt szeretném, ha olvasóim maguk további kutatással vonnák le a tanulságokat. A bőséges kronológia" a Duna-hídépítés egészére kíván kiinduló támpontot adni. Az áttekintő írások mellett néhány, általam érdekesnek tartott, eseményt, adatot külön is kiemeltem, ezzel is további búvárkodásra ösztönözve olvasóimat.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 150494157

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 4 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn