Tápegység 230 AC , szabályozható kimenetű , 12 - 18 ,3 V DC

1 250

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja
Szállítással is kérheted

Leírás

RP-138-as tápegység leírása

A tápegység 13,8V-os feszültségigényű fogyasztók (pl. riasztórendszerek klf. elemei) szünetmentes áramelletására szolgál. A szünetmentességet a tápegységhez csatlakoztatott zselés akkumulátor biztosítja. Az akkumulátor kapacitását tetszőlegesen lehet megválasztani, figyelembe véve azt a tényt hogy a táp maximum 3amperrel tudja az akkut tölteni. Túl nagy akkumulátor esetén a töltési idő nagyon lassú lehet.
A tápegység maximális kimenőárama folyamatos 3 amper. Sok esetben a fogyasztók számára ez nem elegendő. A tápegység konstrukciója lehetővé teszi lenyegesen nagyobb áramok felvételét is rövid időre. Ilyenkor a plussz áramot az akkumulátor szolgáltatja. A lényeg hogy a hosszútávú átlagfogyasztás ne haladja meg a 3 ampert.
Az egyszerű felépítés és az olcsó gyártási árra való törekvés miatt a táp nem tartalmaz áramgenerátoros automata akkutöltő áramkört, hanem egyszerű feszültsészinttel való töltés történik. Emiatt nagyon fontos a tápegység kimenőfeszültségének pontos beállítása. (az akku csatlakozón 13,80V-nak kell lennie) Ha a feszültség ennél alacsonyabb akkor nincs kihasználva az akku teljes kapacitása, a magasabb feszültség pedig rövid idő alatt tönkreteszi az akkumulátort.
A tápegység 5db egyenként biztosítékkal védett kimenettel rendelkezik. Ez azért fontos hogy az egyik fogyasztó esetleges zárlata esetén a többi fogyasztó zavartalanul üzemelhessen. A táp tartalmaz egy akkuvédő áramkört is. Ez az akku teljes lemerülése esetén egy relével lekapcsolja a fogyasztókat, meggátolva az akku mélykisülés általi tönkremenetét. Az akkuvédő áramkör hiszterézissel rendelkezik, ezért a hálózati feszültség visszatérése után a táp először az akkut feltölti egy meghatározott szintig, és csak ezután kapcsolódnak vissza a fogyasztók. A lekapcsolási szint 10,5-11,0V között, a visszakapcsolási szint 12,0-12,5V között van. A feszültségszintek példányonkénti elég nagy szórása az alkalmazott egyszerű, de olcsó áramköri megoldásból adódik, a gyakorlatban ekkora szórás azonban megengedhető.

Az áramkör működése:
Az elektronika egy 230/18V hálózati transzformátorral kezdődik. Az innen érkező váltakozó áramot D1-D4 graetz híd egyenirányítja és C1 pufferkondenzátor szűri. IC1 stabilizátor biztosítja a stabil kimenő feszültséget, és a kimeneti áramkorlátot. (IC1 rendelkezik belső áramkorláttal és hőmegfutás elleni védelemmel) Az áram innét D5 diódán keresztül halad, ami az akkufeszültség IC1-re való visszajutását hivatott meggátolni. A feszültség innét F1 biztosítékon és CS3 csatlakozón keresztül az akkura kerül és tölti azt. A feszültséget ezen a ponton terheletlenül (lekötött akku mellett) 13,80V-ra kell beállítani P1 trimmerrel. A fogyasztókra az áram REL1 relén és F2-F6 biztosítékokon keresztül kerül. Ha a fogyasztók együttes áramfelvétele meghaladja a 3 ampert, az akku felől visszafelé kezd áram folyni így az akku kisegíti a tápegységet. Ha a túlterhelés megszűnik, a táp visszapótolja az akkuba az elhasznált energiát.
Hálózatkimaradás esetén a fogyasztók továbbra is feszültség alatt maradnak az akku jóvoltából. T1 tranzisztorból és D7,D9 zénerdiódákból valamint néhány kiegészítő álkatrészből álló feszültségfigyelő áramkör folyamatosan ellenőrzi az akku állapotát, és ha a kapocsfeszültség túlságosan lecsökken, T1 lezár, REL1 relé elenged, és a fogyasztók lekapcsolódnak az akkuról. A hálózati feszültség visszatérése után a táp először az akkut feltölti egy meghatározott szintig, és csak ezután kapcsolódnak vissza a fogyasztók.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 149853982

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 2 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn