Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaAz elkészítés menete
Hozzávalók (2 liter limonádé elkészítéséhez):
6 ek. kristálygomba
10-15 dkg cukor ízlés szerint
5-6 szem mazsola vagy aszalt szilva, barack
fél citrom (nem kell belecsavarni)
2 l hideg víz
Elkészítés:
A kristálygombát műanyag szitában langyos vízzel átmossunk. Majd egy széles szájú, nem fém, zárható edénybe vagy üvegbe tesszük. Hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, az aszalt gyümölcsöket (lehetőleg ne tartalmazzanak kén-dioxidot - SO2 - vagy nátrium-benzoátot - E211) és a jól megmosott fél citromot. A citrom fontos összetevő, mert a fermentáláshoz savas közegre van szükség. A citrom biztosítja a megfelelő pH-értéket a fermentációhoz.
Majd mindezt felöntjük hideg vízzel, alaposan felkavarjuk, és szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük. Minden nap átkeverjük: a limonádé kíméletes keverése segítheti az erjedést. A 2-3 nap alatt gyakorlatilag az összes cukor elfogy (a gomba megeszi), a végén kiszedjük a folyadékból a gyümölcsdarabokat. Majd egy műanyag szűrőn keresztül leszűrjük egy palackba vagy üvegbe, és a citrom levét belecsavarjuk a már kész italunkba. Az ital hűtőben tárolva néhány napig eláll. Érdemes belőle naponta 1 litert 2-6 hónapon keresztül fogyasztani.