Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaCey-Bert Róbert Gyula: Magyar vadgasztronómia
Több mint 100 újonnan alkotott vadétel receptjével
SZIG-TIM Kiadó, 2003
Évezredek óta a vadételek főúri, fejedelmi és királyi lakomák legmagasabbra értékelt ételeit képezték. Hun királyok, római császárok, európai fejedelmek, asztalán a vadételek jelentették a presztízs fogásokat. Mindez természetesen kapcsolatban volt a vadászat szimbolikái jelentésével: a vadak vadászata, elejtése főúri és királyi tevékenység volt, a háziállatok beszerzése, elejtése" viszont az alacsonyrendű szolganépség, mészárosok dolga volt. A hun-magyar csodaszarvas legenda szerint, a magyar őstörténelem szarvasvadászattal kezdődött, amelyet úgy is értelmezhetünk, mint a korabeli vadgasztronómia megvalósításához szükséges alapanyag beszerzésének történetét. A vadgasztronómia előszeretete végül is Hunort és Magort egy új haza felfedezéséhez vezette. A jelen kötetben Cey-Bert Róbert Gyula sajátos módszerének megfelelően bemutatja a vadászat történelmi hátterét, kiemelve a lovaskultúrájú magyarság vadászatának történetét, amelyben a vadak szimbolikái jelentése meghatározó szerepet játszott. A könyv ugyanúgy bemutatja a legrégebbi magyar vadételek leírásait mint a jelenkori magyar konyha leggyakoribb vadkészítményeit. A szerző legnagyobb érdeme azonban az, hogy megismerteti az olvasót nagyon sok újonnan alkotott vadétellel, amelyek a megújuló magyar konyha jövőbeli irányzatát alkothatják
Tartalom
Köszönetnyilvánítás 4
Előszó 5
Ajánlás 6
A vadászat és a vadgasztronómia története 9
Őskor 9
Ókor 13
Rómaiak 18
Lovaskultúrák íjfeszítő népei 20
A magyar vadászat története 25
Magyar vadász-királyok 27
Királyi vadászok, erdőóvók 29
A vadorzók büntetése a középkori Európában 31
Magyarország jelentősebb vadai 33
Vadak 33
Vadszárnyasok 45
Galambfélék (Columbidae) 49
Vadludak 50
Vadrécék 51
A magyar vadgasztronómia története 54
Az áldozati ételek vadgasztronómiája 54
A középkori magyar konyha 55
A vadhús, a vadhúsból készült ételek kiemelt szerepe az egészséges táplálkozásban 56
A magyar vadgasztronómia jelenkori és újonnan alkotott receptjei 64
Levesek 65
Vadszárnyasok 72
Vadak 86
Tokaji aszú a vadgasztronómia királya 107
Ételmutató 111
Irodalomjegyzék 113