Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
jan 7., 17:47A hagyomány szerint a háztáji disznóvágások november 30-án, András napon, népies szólással disznóölő Szent András napján kezdődtek (bár Szent Andrásnak nyilván semmi köze az eseményhez), és február végéig tartottak. Egy igazi házi disznótornak elengedhetetlen terméke a hurka, a kolbász, amihez az alapanyagokat össze kell aprítani. Valamikor ez késsel (sőt un. ringa késsel) történt. Aztán a késeket felváltotta a daráló, amivel nemcsak gyorsabb a munka, de a töltésben is nagy segítség. Az eladásra kínált Porkert márkájú 32-es darálót sok évvel ezelőtt Debrecenben, a Miklós utcai Szivárvány kereskedésben vettem, ahogy mondani szoktuk, ebben még van anyag. Főleg töltésre használtuk, mert volt egy elektromos darálónk is, és hát ugyebár lustaság fél egészség ... Emiatt a kése gyakorlatilag új, egyszer volt élezve. Az árban benne van 4 db töltőcső kisebb darálóhoz, a felfogató fatalp, 2-2 műanyag és vörösréz töltőcső a 32-es darálóhoz (kolbászhoz és szalámihoz), és nem utolsó sorban 2 db rostély, 4,5 és 10 mm furat mérettel.