Barta Gábor: Erdély I-II. +Mészáros László: Erdély természeti kincsei

4 400

Ft

Feladás dátuma:

szept 22., 20:40
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
alig használt

Típus:
Történelem

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

-Barta Gábor: Erdély I-II.
Progresszió GT 1989

A történelem népeket, kultúrákat teremt és semmisít meg. Országokat hoz létre, hogy azután fölfalja vagy ide-oda tologassa őket a térképen. Az idők kezdetétől számítva ezer esztendő nem nagy időtartam - egy-egy nép történetében azonban beleférhet a kezdet és a vég.
A magyarság történetéből máig több mint egy ezredévnyi játszódott le mai lakóhelyén. Sok-sok hajdanvolt nép nyomába lépett, mikor átkelt a Kárpátok hágóin. Elődei többségét - keltákat, szkítákat, germánokat, illíreket - a történelem kisöpörte a Duna-Tisza menti tájról, és volt közöttük olyan nép is, melyet az idők itt morzsoltak föl háborúk és járványok erejével: a szarmatákat és az avarokat. Az elmúlt évezred alatt a magyarság lakóterülete hol kiterjedt, hol összehúzódott: a honfoglalás után gyorsan növekedett, a tatárjáráskor és a török időkben összezsugorodott, hogy aztán megint lassan-lassan növekedni kezdjen. A magyar állam határai többnyire túlnyúltak a magyarlakta vidékeken, hiszen a Kárpátok hegykoszorúja között mindig is több nép, több nyelv létezett. De voltak olyan időszakok is, mikor összébb szorult; s olyanok is, amikor - mint önálló ország - megszűnt létezni. A Kárpát-medence egyik legjobban elkülöníthető darabja Erdély: a Déli- és Keleti-Kárpátok, illetve az Erdélyi-középhegység által körülhatárolt rész....

-Mészáros László: Erdély természeti kincsei
Officina '96 Kiadó 2003 -olvasatlan

Erdély természeti szépségei egyedülállóak, Európában csak az Alpok legszebb részei hatsonlíthatók hozzájuk. Az Alpok természeti képét az utóbbi évtizedekben a tömeges turizmus kedvezőtlenül érintette, ezzel szemben Erdély természeti kincsei szinte érintetlenül megőrződtek napjainkra is. A szerző két évig tartó természetjáráson beutazta Erdély varázslatos tájait, és örömmel állapította meg, hogy mindazok a ritka növények és állatok, amelyeket neves magyar elődeink felfedeztek és leírtak, ma is eredeti szépségükben mind megvannak.

-együtt -4400 Ft

Személyes átvétel, posta, foxpost, packeta ...

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 150418427

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 18 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn