Bernáth Aurél - A gödi Dunaparton, gyönyörű, nagyméretű olajfestmény (

75 000

Ft

Feladás dátuma:

szept 28., 23:28
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
Korának megfelelő

Típus:
Modern (1900-1949)

Eredetiség:
Eredeti

Leírás

Bernáth Aurél - A gödi Dunaparton, gyönyörű, nagyméretű olajfestmény (1895 1982)

Gyönyörű, nagyméretű régi olajfestmény, szép, üveges fa keretben. Csodás színvilággal készült, látványos műtárgy, amely bármely enteriőr dísze lehet. Életkép, a gödi Dunaparton. Jobb oldalon lent aláírás található a festményen.

Technika: olaj
Keretezett mérete: 70 x 56 cm
Hordozó: karton
Termék súlya: 2,4 kg

Bernáth Aurél
Pályájának kezdete Nagybányához kötődik, ahol Thorma János és Réti István voltak a mesterei. 1921-től Bécsben, 1923 és 1926 között Berlinben élt. Külföldi tartózkodására az avantgárd művészettel való rokon gondolkodás nyomta rá a bélyegét. Bécsben alkotta meg a már Magyarországon 1920-ban elkezdett híres "Graphik"-mappáját, melynek ihletésében valószínűleg egyik művészbarátjának, az expresszionista Schadl Jánosnak is szerepe volt. Berlinben a Der Sturmmal került kapcsolatba, melynek galériájában 1922-ben és 1924-ben kiállított. A bécsi és berlini években alakította ki erősen absztraháló stílusát, melyre a romantikus expresszionizmus, a kubisztikus térformálás és a primitív művészet leegyszerűsítő formaképzése egyaránt jellemző volt.
Hazatelepedése után újra felszínre törtek festészetében a mélyen gyökerező nagybányai tradíciók, hogy ettől kezdve ismét a látványhoz, mint elsődleges művészi kiindulóponthoz igazodjék. Meditatív és fanyar lírával átszőtt piktúrájában költői sugallatú tájképek, megdöbbentő erejű portrék születtek, önkéntelenül is igazolva ezzel a posztnagybányai festészet belső átélésen alapuló természetszeretetét, emberi elmélyülését és a valóság átszellemítésének képességét.
Az ötvenes években sokalakos falképeket is festett. Tanári munkássága, melyet csaknem négy évtizeden keresztül folytatott a Képzőművészeti Főiskolán, éppoly jelentékeny volt, mint művészeti írói tevékenysége, melynek szépirodalmi értékű önéletrajzi trilógiája is része.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 150542251

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 12 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn