Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaPacificaffe - Vietnam 250g (5815) (Kategória: Extra MinőségŰ KézmŰves Kávékülönlegességek)<p>Pacificaffe - Vietnam 250g // 100 % Robusta Single Origin'
// pörkölt szemeskávé</p>
<p></p>
<p>Vietnam a második helyen áll a világ kávétermelő országai
között, és veretlenül az első helyen áll a Robuszta (Canephora)
tekintetében. A francia misszionáriusok az 1850-es években hozták
be az első kávénövényeket Vietnamba. A kávétermelés azonban csak a
vietnami háború után kezdett növekedni. Az 1980-as években a
kormány jelentős földreformja lehetővé tette a kistermelők számára,
hogy saját kávémezővel rendelkezzenek, és azóta a termelés
exponenciálisan nőtt. Ma több mint 600 000 hektárt borítanak
kávéfák, főleg a Közép-felföldön. Dak Lak, Gia Lai, Dak Nong, Lam
Dong és Kontum termékeny termőföldjei az ország exportált kávéinak
mintegy 85%-át állítják elő.</p>
<p>A kistermelők 0,5-5 hektáros táblákon dolgoznak, és a
kávécserjéket más növényekkel, például paprikával és gyümölcsökkel
kombinálják. A vietnami kávétermesztők a világ legtermékenyebbeik
közé tartoznak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nyereséges
kisvállalkozásokat vezessenek a Robuszta kávék általában
alacsonyabb árai ellenére (az Arabikához képest). A paprika, a
gyümölcs és más áruk további bevételi forrásai jól kiegészítik a
gazdálkodó üzleti igényeit.</p>
<p>Amikor a cseresznye megérett, kézi válogatás után a gazdák
otthonában a napon szárítják. Mobil berendezéseket használnak a
szárított cseresznye hántolására, majd Ho Si Minh-városba
szállítják, ahol tovább dolgozzák. Miután a kávé az exportőr száraz
malomába került, a kávébabot gondosan vízzel fényesítik,
válogatják, végül zsákba csomagolják és konténerbe
pakolják exportra készen.
<br />A mennyiséget tekintve Vietnam a második legnagyobb
kávétermelő a világon, közvetlenül Brazília után. Kezdetben a kávét
a franciák hozták Vietnamba 1857-ben, de a 20. század közepe előtt
nem volt ekkora kereslet. Az 1990-es években az 1994-1998 közötti
magas kávéárak miatt sok termelő a nagyüzemi termelésre
összpontosított. A kávétermelés erősen nőtt, és 2000-re majdnem
megduplázódott, ami globális túlkínálathoz és árzuhanáshoz
vezetett. Utána lassan helyreálltak az árak. Azóta Vietnam
kávéipara keményen dolgozik a folyamatos fejlesztésen és
termelékenységen. A vietnami termelés közel 95%-a robuszta.
Mindazonáltal az utóbbi években az Arabika kávé termesztése is
egyre emelkedő tendenciát mutat.</p>
<p>Vietnamnak három fő kávétermesztő régiója van: a Közép-felföld,
Észak- és Dél-Vietnam. Míg a legtöbb robusztát a Közép-Felföldön és
Dél-Vietnamban ültetnek, az észak-vietnami termelők túlnyomórészt
arabika termesztését teszik lehetővé, az ország fővárosa Hanoi
magasabb tengerszint feletti magassága miatt.</p>
<p>max. 5 csillag </p>
<p>Test: ****</p>
<p>Savasság: *</p>
<p>Aroma: **</p>
Bolt (Üzleti felhasználó)
Utoljára aktív: 55 napja