Kategória:
Feladás dátuma:
nov 11., 14:12Olasz Brie sajtkultúra 50 L tejhez (1340) (Kategória: Sajtkultúrák)<p>Olasz Brie sajtkultúra 50 l tejhez</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p>A csomag tartalma 50 Liter tejhez elegendő. HŰtőgépben tárolva
kb. egy évig eltartható.</p>
<p>Felhasználás előtt vegyük ki a hŰtőgépből, majd legalább 5 perc
melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vizzel,</p>
<p>majd beleöntjük, és jól elkeverjük, 50 liter jó minőségŰ,
32°C-os, hőkezelt kecske, juh vagy tehéntejhez.</p>
<p>Adjunk hozzá kb 5 g vízben felodott kálcium kloridot is.</p>
<p>A tejet jól elkeverjük, majd 30-40 perc pihentetés után
keverjünk hozzá, tejoltót is</p>
<p>Kb 45 perc múlva , az alvadékunk, megkeményedik,
megszilárdul.</p>
<p>Az alvadékot vágjuk, apró 2, 3 cm-es kockákra, majd 40 perc
elteltével szedjük át sajtformákba.</p>
<p>A sajtformákat jól töltsük tele, mert az alvadék, az ülepedés
végére, közel harmadára össze esik.</p>
<p>1 óra elteltével, fordítsuk meg először, majd félóránk ismet át
kell forgatnunk kb. még hatszor.</p>
<p>24 óra múlva a sajtokat 12-15%- os sófürdőbe tesszük kb. 2
órára, vagy finoman besózzuk. ( ne használjunk jódozott sót.)</p>
<p>Az érlelést 15°C-on legalább, 95 % páratartalom mellett kb. 3
hétig RÁCSON végezzük. NE ÁLLJON NEDVES FELÜLETEN, KÜLÖNBEN NEM TUD
A PENÉSZ SZAPORODNI. Naponta 2x kell szellőztetni és egyszer
fordítani, a tároló dobozban.</p>
<p> </p>
<p>Kb. a hetedik nap jelennek meg a fehér gomba pelyhek a
sajtunkon.</p>
<p> </p>
<p>Az érlelés alatt , naponta forgassuk meg a sajtokat</p>
<p>Figyeljünk nagyon, a páratartalomra, és a hőfok pontos
betartására.</p>
<p>Figyelem!</p>
<p>A camambert külön hŰtőszekrényben kell érlelni, vagy tároló
dobozban érlelni + fedő + rács, ami alá pici vizet öntünk, a
megfelelő páratartalom miatt , különben a penész rátelepszik a
többi sajtra is!</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>
Bolt (Üzleti felhasználó)
Utoljára aktív: 51 napja