Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
okt 14., 17:17ajánlom burgonya, hal, zöldség, stb. sütésére, gasztronómiai felhasználásra.
Az élelmiszerek sütése olajban, zsírban hatékony hőközlést tesz lehetővé, mert az élelem az alkalmazott folyadékkal közvetlenül érintkezik. Az olaj vagy zsír és az élelmiszer közötti hőátadás függ annak áramlási sebességétől, de még kis sebesség esetén is jelentősen nagyobb a hőátadási tényező értéke, mint levegő esetén. A készülékben elkészíthetők különböző sült burgonyák, elsősorban a hasábburgonya, húsok.
Az olajsütőkben, fritőzőkben csak olyan növényi eredetű zsírok és olajak használhatók, amelyek ún. füstpontja magas. Ilyenek pl. a napraforgóolaj, a kókuszzsír, a mogyorózsír, a repceolaj. Ezekben a berendezésekben állati eredetű zsírok, vaj és margarin használata nem ajánlott. A frituban a jó zsiradék füstpontja friss állapotban 220240 °C vagy e feletti érték. A sütés alatt a füstpont értéke csökken, és a zsiradék akkor válik használhatatlanná, ha lecsökken a sütési hőmérsékletig. Ezt a állapotot kékes füst és csípős, maró szag jelzi.
Használt. Kiszedője hiányzik,. Barkácsolt, de teszi még a dolgát.