Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaNádudvari fekete kerámia tányér, nagyméretű szép régi darab! Készítője Fazekas Lajos.
A nádudvari fazekasokra a fekete kerámia készítése a jellemző, bár időnként készítenek mázas, vagy terrakotta kerámiákat is. A fekete kerámia titka az égetésben van, a lezárt kemencében, oxigén elvonásával jönnek létre az ú. n. füstös edények. Az égetés technikája ugyanúgy működik, mint több száz, vagy ezer évvel ezelőtt. A fatüzelésű kemencében 8-10 órai folyamatos tüzelés által elérnek egy 900-950 fokos hőmérsékletet! Ekkor az addig termelődött füstöt és kormot belefolytják a kemencébe, mely ráég az edények felületére. Ez a füstöléses eljárás adja meg a fekete kerámiára oly annyira jellemző csillogó fekete színét. Jellemző tárgyaik a tányérok, korsók, kancsók, vizes kanták, kalapos korsók. Az edényeket díszítő motívumokat kiégetés előtt kemény folyami kaviccsal (sikálás vagy csiszolás) vitték fel az edényekre. Id.Fazekas Lajos olyan életművel ajándékozta meg a magyar kerámia művészetet, amely egy nagy életforma váltást dolgoz fel és dokumentál a kézművesség hitelességének, a forrásként kezelt fazekasság technológiai, esztétikai értékeinek, szimbólumainak a XXI. századba való átmentésével.