Cím:
Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaLila belső borítókon kis foltok
Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, 1986., fűzött kemény papírkötés, 150 oldal, fekete-fehér illusztrációkkal.
Újpesten személyesen átvehető, vagy előre utalás után postázom, de bármit megbeszélhetünk.
Szántó András e gyűjteményében az alkotó magyar konyhaművészet írásbeliségének rögös útjait kutatva, a modern kor emberének igyekszik hozzáférhetővé tenni a régi szakácskönyvek titkait.
Az elfelejtett ételek ízei, a régmúlt szakácskönyvei, nagyanyáink konyhatechnológiai fogásai hallatlanul nagy nosztalgiát váltanak ki napjaink emberéből. Reneszánszukat élik a régi szakácskönyvek világszerte. Sikerükre jellemző, hogy a kiadásukat követő néhány napon belül elfogynak. A technológiai egyszerűsítések, a régen ismert fűszerek és fűszernövények alkalmazásának évtizedekre visszamenő mellőzése után éppen így e téren is fel kell eleveníteni a jó tapasztalatokat, sőt tovább kell fejleszteni azokat a régmúlt jó tapasztalataink felidézésével. Sokan keresik ma a jó magyar konyha titkát.
Napjain fiatal szakembere azzal a hátránnyal indul, hogy még a régi forrás, a szakirodalom ide vonatkozó néhány szegényebb gyűjteményét sem ismeri, mert hiánya miatt nem jut hozzá.
Az utóbbi évtizedek régészeti, filológiai kutatásai, valamint a szakma további fejlődése is más megvilágításba helyeznek számtalan, korábban másként értékelt történelmi, szakmai állásfoglalást, amelyek napjainkban újabb értelmezést nyernek.
Tartalom:
Honfoglalás kori ételeink
Az államalapítás után
A szakácsmesterség
Lakoma
Piac
Konyha
Királyok asztalánál
Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a 16. századból
Válogatás a "szakács tudomány" receptjeiből
A tehénhúsról
Következnek a borjúhúsról
Következnek immár a juhhúsból készült ételek
Következnek az bárányhúsból készült étkek
Jer, immár nyúljunk a malaczokhoz
Immár a ludhúsból készült ételek következnek
Immár az ludfiakról is egy vagy két szót írok
Következnek a tyúkokból készült ételek nemei
Tyúkfiakról következik
Következnek a halakból készült ételek
Az posárokurl következnek rend szerint
Szarvasok járulnak elől
Következnek immár az őzek
Következnek a nyulak rendszerint
Következnek immára az fánkok
Saláták következnek
Réteseknek béleseknek nemei következnek
Tejes étkek
Sásák következnek
Különfélék
Következnek az szilvából és almából készült étkek
Következnek az sültek alá való sásák
Következnek a tikmonyból készült étkek
Következnek a túrós étkek
Következnek immár a gombákból készült étkek
Következnek meggyből csinált étkeknek nemei
Következnek az hüvelykes borsók
Fényes littárium következik immár
Következnek a kásából csinált ételek
Különféle étkek
Mondolás és mindenféle kásás ételekről
Fogolymadarat sütni, főzni
Szómagyarázat
Szakácskönyv a 16.század végéről
Következnek szakácssághoz való mesterségek
Szómagyarázat
Szent-Benedeki Mihály szakácskönyve
Szómagyarázat
Étrendek, étkezési szokások
A változások évszázada
Szakáts könyv 1743
Szómagyarázat
A paprika, a paradicsom és a burgonya "uralmának" kezdete
Magyar nemzeti szakácskönyv
A kenyérsütésről
A magyar gasztronómia
A serpenyő
A húslevesről (Bouillon)
A mártásokról
Zárszó
Egy-két szó a konyháról s konyha-szerekről
A régi mértékek
A főzésről
Receptkereső
Irodalomjegyzék