Ditirambus a nőkhöz * Irodalmi válogatás ünnepekre * 500 Ft

500

Ft

Feladás dátuma:

szept 26., 20:32

Tulajdonságok

Állapot:
alig használt

Típus:
Antológia

Borító:
Puhatáblás
Nyelv:
Magyar

Leírás

Ditirambus a nőkhöz
Irodalmi válogatás a nemzetközi nőnap, az anyák napja és a gyermeknap ünnepi műsoraihoz
Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1973
280 oldal, puha papírkötésben, szép állapotban.
Méret: 12,6 x 20 x 1,5 cm
Súly: 250 g

Majdnem a szokásos módon kezdtem ezt az előszót, valahogy úgy, hogy: a költészetnek, az irodalomnak ősidőktől fogva kedves témája - esetleg nagybetűvel írva - a Nő. De nyomban elszégyelltem magam, ráébredvén, hogy ez a bók - valójában sértés. Hiszen a költészet, természetesen a prózaköltészet is - ha igazi, közös és egyetemes emberi dolog, s puszta témája a nő csak akkor lehetne, ha a közös emberi fogalmán valamiképp kívül esnék a nő, ha megkülönböztető módon - akár megkülönböztetett hódolattal vagy bűntudattal - tekintenék föl (vagy le) rá.
Ez a kis gyűjtemény azonban épp arra hivatott, hogy a női lét különös és sorsdöntő - de semmiképp nem megkülönböztetett - szerepét közös emberi dolgainkban a költészet eszközeivel fölmutassa. Ezért is kaptak helyet benne mindkét nembéli írók, költők alkotásai - még a számarány látszategyenlőségére sem ügyelve - lényegük szerint egyenrangúan.
E sorok írója mégis - történetesen férfinak született - köszöntő helyett most csak köszönetet tud mondani. Köszönetet a nőknek: az életért, a tisztán megőrzött gyermekkorért, a szerelemért, az összetartott családért, a tépázó viharokból is hazaváró kikötőért, az együtt végzett munkákban megedződött szívós szövetségért, a férfihiúságot csitító józan szemrehányásokért s a reménységért, hogy kudarcoktól sebzetten is mindig kell és érdemes újrakezdeni azt, amire föltettük életünket.
Ilyen - töprengő és hálatelt - gondolatokkal szeretném ezt a korántsem teljességre törekvő kis antológiát figyelmébe ajánlani mindazoknak, akik a nők külön ünnepeinek költői szóval is fölékesíthető megrendezésén fáradoznak. Abban a reményben, hogy talán nincs messze az idő, amikor - a többszörös teherviselés és a kettős elnyomás végleges megszűntével - a földkerekség legeldugottabb sarkában sem lesz szükség többé arra, hogy közös emberi dolgainkon belül a nők külön ünnepeiről is - lelkesedéssel vagy lelkiismeret-furdalással - megemlékezzünk. (Garai Gábor)

Átvehető személyesen Budapest Belvárosában, előzetes időpont egyeztetéssel.
Vidékre postán - a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően - ajánlott levélben, vagy MPL, Foxpost csomagautomatán keresztül, előreutalás után.

Köszönöm, ha megtekinted a többi feltöltött termékemet is.

angol szerző, antológia, cseh szerző, erdélyi magyar szerző, francia szerző, kubai szerző, magyar nyelvű, magyar szerző, német szerző, nők, olasz szerző, orosz szerző, skót szerző, szerb szerző, szlovák szerző, szovjet szerző ,török szerző, ukrán szerző

Hirdetés azonosító: 150499290

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn