Kategória:
Feladás dátuma:
okt 25., 07:55Dr. Móger János, Dr. Szűcs Kálmán: A dohány és termesztése
Mezőgazdasági Kiadó, 1966
226 oldal
Fűzött
Megjelent 2400 példányban.
Tartalom
A dohánytermesztés története (Dr. Móger János) 5
A dohány és a dohányzás megismerése, a dohány elterjedése 5
A dohány termesztése a különböző államokban 7
Amerika 9
Ázsia 10
Európa 11
Afrika 14
Ausztrália 15
A dohánytermesztés gazdasági jelentősége hazánkban 15
A dohánynövény (Dr. Móger János) 20
A dohány rendszerezése 20
A dohány (Nicotiama) nemzetség 20
A dohánynemzetség fontosabb fajainak ismertetése 22
A dohányok ökotípusai 28
A dohány botanikai sajátosságai 30
A dohány biológiája 38
A dohány anyag- és energiacseréje 39
A fejlődés jelenségei 43
A dohány kémiai összetevői 52
Szerves alkotórészek 52
Szervetlen alkotórészek 56
A dohány ökológiája 58
Az éghajlati tényezők hatása 60
A talaj mint ökológiai tényező 68
Az antoropogén tényezők jelentősége 70
Az ökológiai tényezők együttes hatása 70
Dohánytermesztési- és fajtakörzetek Magyarországon (Dr. Móger János) 71
Hazánkban termesztett dohányfajták 71
Magyarország dohánytermesztési tájbeosztása 80
Keleti dohánytermesztési nagytáj 84
Északi dohánytermesztési nagytáj 86
Dél-tiszántúli dohánytermesztési nagytáj 87
Duna-Tisza közti dohánytermesztési nagytáj 88
Dunántúli dohánytermesztési nagytáj 88
A dohány agrotechnikája (Dr. Szűcs Kálmán és Dr. Móger János) 90
Területkiválasztás 90
Növényi sorrend 92
Trágyázás 94
Talajelőkészítés 100
Őszi talajelőkészítés 103
Tavaszi talajelőkészítés 104
Palántanevelés 106
Ültetés 117
Kézi ültetés 119
Gépi ültetés 120
Pótlás 122
Növényápolás 123
A kapálás 124
Vegyszeres gyomirtás 126
Tetejezés 127
Oldalhajtások eltávolítása (kacsozás) 129
Sarjú- és csúcstáji hajtásdohány termesztése 130
A dohány öntözése 131
A dohány betakarítása 135
A dohánylevél érése és törése 135
Fűzés - felfonás 141
A dohány szárítása 142
Természetes szárítás 143
Mesterséges szárítás 149
A dohány válogatása és beváltása 153
A dohány fermentálása 157
A dohány betegségei és állati kártevői (Dr. Móger János) 160
A dohánybetegségek és az állati kártevők elterjedése hazánkban 160
A megelőző védekezés lehetőségei a dohánytermesztésben 161
Élettani (nem fertőző) betegségei 165
Éghajlatai tényezők okozta dohánybetegségek 165
A talaj tápanyaghiánya és a tápanyagbőség okozta betegségek 166
Fertőző betegségek 168
Vírusbetegségek 169
Baktériumos betegségek 171
Gombabetegségek 172
A dohány állati kártevői 180
Növényi eredetű kártételek 182
A dohánytermesztés szervezése (Dr. Szűcs Kálmán) 184
Szerződéses dohánytermesztés 184
A dohánytermesztés munkafolyamatainak szervezése 191
A dohánytermesztés technológiájának tervezése és a munkateljesítmények irányszámai 194
A dohánytermesztési munkanaptár 202
Dohányfajtáink minőségének javítása (Dr. Móger János) 207
A dohányipar igényei, nemesítési célkitűzések 207
Nemesítési módszerek 209
Vetőmagtermesztés 212
Dohánytermesztési kutatások felatadai 216
Irodalom 219
Budapesten személyesen átvehető, vagy előre utalás után postázom (MPL automatába 2 kg-ig 1425,- ft, postán maradó 2265,- ft, házhoz kézbesítés 2915,- ft)