Kubista festmény A.K. monogrammal, orosz Unovis stílusjegyekkel

430 000

Ft

Feladás dátuma:

több, mint egy hónapja
Szállítással is kérheted

Tulajdonságok

Állapot:
Korának megfelelő

Típus:
Egyéb

Eredetiség:
Nem meghatározott

Leírás

A festmény adatai:

Technika: tempera - papír

Méret: 42 x 30 cm

A múlt század eleji vityebszki Unovis fonetikusan ejtve: Utvergyítyeli Novava Isszkusztva, - az Új Művészet Bajnokai, - The Champions of the New Art) orosz avantgárd művészeti csoport stílusjegyeit mutató festmény. Vélhetően Anna Kogan 1902-1974) alkotása.

Kezdetben az új, - forradalminak tekintett, - művészeti elméletek és stílusok iránt elkötelezett hallgatók spontán csoportosulása volt a később művészeti főiskolává fejlődött alkotói közösség a Molposnovis - fonetikusan: Molodíje Posledovatyeli Novava Isszkusztva, - Az Új Művészet Fiatal Követői, - Young Followers of the New Art - néven, majd amikor a már tapasztalt és érett művész Malevich átvette a csoport irányítását és vezetését, akkor az ő javaslatára vették fel a kevésbé "szerény" Unovis megnevezést. Egyébként Malevichet Marc Chagall hívta Vityebszkbe tanítani. Aki néhány év múlva emigrált a kommunista elnyomás hatására, és nyugaton hatalmas, világméretű ismertségre, és elismertségre tett szert. Míg Malevich Oroszországban maradt, és szembesülnie kellett azzal, hogy a szuprematizmust egyáltalán nem tolerálja a szovjet rendszer. Végül az NKVD Belügyi Népbiztosság - a szovjet belügyminisztérium) letartóztatta, és a fogságban olyan mértékben megkínozták, amely kínzás a zseniális és expressis verbis képzőművészeti korszak-alkotó művész sajnálatosan korai halálához vezetett!

Az Unovis hallgatóinak művészeti tevékenysége Kazimir Malevich irányítása alatt, - nem meglepően, - a szuprematizmus szellemében fogant alkotások létrehozására irányult!

Tevékenységük nem volt, - a bolsevik "ízlés"-diktatúra (a "szocialista realizmus" mindenekfelett való preferálása) miatt törvényszerűen nem lehetett, - hosszú életű, (az 1919 és 1922 közötti évekre tehető,) de művészeti hatásuk az egész európai képzőművészetre megrengető, megfrissítő és felrázó, valamint hosszú távon is meghatározó hatású volt!

Anna Kogan maga is Vityebszkben született és 1919 és 1922 között a Kazimir Szeverinovich Malevich, - aki megalkotta az ikonikus és stílusteremtő Fekete Négyzet című festményt, s ekkor már hatalmas tekintéllyel bírt a legújabb művészeti irányzatok iránt elkötelezett művészek körében, - vezette vityebszki Művészeti Főiskola hallgatója volt!

Az alkotáson határozottan érződik a szuprematizmus "atyjának," - de a kubizmusban is "járatos" (elég a Győzelem a Nap felett című kubo-futurista avantgárd opera Malevich készítette díszleteire és jelmezterveire, valamint jelmezeire gondolni,) - Malevichnek az alkotói stílusa, és művészeti koncepciója.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 149046720

Kapcsolatfelvétel a Hirdetővel


Magánszemély

Utoljára aktív: 7 napja

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat!

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy!

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn