Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaVörös andoki jakon, inkagumó, perui földialma (Smallanthus sonchifolius = Polymnia sonchifolia)
Származása: Peruban az Andok vidékén őshonos.
Az Andokból származó, hazánkban is termeszthető ritkaság, egyfajta egészséges, diabetikus krumpliként is felfogható.
Ma már széles körben termesztik ehető gyökerei miatt egész Dél-Amerikában, ezen felül előfordul még Japán, Tajvan, Új-Zéland, a Cseh Köztársaság, és az Egyesült Államok területén is.
Értékét gazdag beltartalmi anyagai adják, szénhidrát-összetételének köszönhetően a vércukor szintentartásában, ezáltal a cukorbetegség diétájában játszik fontos szerepet.
Az Andok őslakói már évezredek óta ismerik a yacon értékét, nagy mennyiségben termesztették igen régóta, az inkák kedvelt és fontos haszonnövénye volt.
Az inkagumó 2-3 méter magasra növő évelő növény. A yacon a napraforgó és a csicsóka rokona.
Egy tő alatt akár 8-20 darab félkilós, 10x25 centis gumót is fejleszthet. Peru védett hegyvidéki völgyeiben, 3500 méter magasan, 18-25 °C fok és minimum 800 mm csapadék mellett terem megfelelően. A sárgás, majd barnára sötétedő, végül lilás, szabálytalan alakú gumók máig a bennszülöttek egyik alapélelmiszerének számítanak. Az általunk ismert gyökérgumókkal ellentétben rendkívül édesek, ropogósak, illatuk állítólag az alma és a sárgadinnye zamatához hasonlítható. A perui piacokon szinte bármilyen formában fellelhetők: nyersen, szárítva, sütve, chips, dzsem vagy szirup formában.
A gumó külseje sárgás vagy vörös színű, de levegőn már sötétlila.
A friss yacon gumók ropogós és lédús, zamatos, édes íze emlékeztet a sárgadinnye ízére. Általában nyersen fogyasztják, (friss vagy aszalt) vagy párolt, sült, pörkölt formában illetve készítenek belőle sűrű, tápláló szirupot. A perui Andok településein, ahol a yacon termelése ma is virágzik, a helyi piacokon alig lehet valamit találni yacon nélkül: palacsinta szirup, üdítők, lekvár, gabonapelyhek, különböző pudingok készülnek belőle.
Az inkagumó előnyös tulajdonságai:
-Kordában tartja a vércukorszintet
-Antioxidáns és immunerősítő
-Csökkenti a vérben a koleszterin és a trigliceridek szintjét
-Aktivizálja a bélflóra egészséges baktériumait és csökkenti a káros mikrobák arányát
-Serkenti a bélmozgásokat és az emésztőnedvek termelődését
-Elősegíti a hasznos mikroelemek (Ca, Mg, Zn, Fe) felszívódását
-Antibakteriális és gombaellenes hatás
Levelek: a yacon levelek hipoglikémiás hatását igazolták több laboratóriumi vizsgálat során is kutatók Argentínában.
A yacon levelek főzetéről jelentették, hogy jelentős csökkenést okoz a vércukorszintben. Glükóz tolerancia teszt során a levél főzetének egyszeri beadása azonnal csökkentette a plazma glükóz-szintet.
Leveleiből készítenek meleg borogatást, és külsőleg használják izomfájdalom, reuma, ízületi fájdalmak enyhítésére, teája pedig természetes orvosság a cukorbetegség gyógyítására.
A gumó nem vércukorszint csökkentő hatású, csak a növény levelei! Az interneten árusított yacon gyökeréből készült kapszulák tehát nem csökkentik a vércukor szintet!
Meleg- és vízigényes, télen fagytól védett helyet igényel.
A talaj pH értékére nem kényes, de legyen jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag, földjét a vegetációs időben ne hagyjuk teljesen kiszáradni.
A yacon gumók beéréséhez 180 fagymentes nap szükséges. Az elvirágzás, majd a növény zöld részeinek elszáradása után, kézzel tapogassuk ki, majd szedjük fel a gumókat.
Kétféle gumót találhatunk: az apróbb, lilás héjúakat tegyük félre szaporítóanyagnak, a nagyobb, barnás héjúakat egyből fogyaszthatjuk).
Sötét, hűvös, száraz pincében néhány hónapig tárolhatók a gumók (ezalatt nő a cukortartalmuk).
Nincsen semmilyen mérgező hatása!!!
Betegségekkel szemben ellenálló.
Télállóság: komolyabb takarással télálló, de biztosabb gumóját -a burgonyához hasonlóan- fagymentes helyen teleltetni.
A mellékelt képek illusztrációk, optimális körülmények között tartott, több éves növényeket ábrázolnak. Az általam kínált egészséges növények kinézete és mérete eltérő lehet.